sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Vieraskirjojen henkilöhahmoista

Salibandyaiheisten sivujen suola: Vieraskirja. Pura kaikki vanhat tai juuri tulleet patoutumasi kirjoittamalla ensin itsellesi naseva nikki, eli nickname tai pysy täysin anonyymina. Omaa nimeähän netissä ei saa antaa. Ei varsinkaan tuntemattomille. Äiti on kieltänyt.

Seuraava vaihe. Katso aihe mistä vieraskirjassa/keskustelupalstalla keskustellaan. Kun olet varmistanut, ettei sinua tunnisteta. Hauku joku aivan paskaksi tai kerro miten asiat voisi tehdä paremmin.

Jos joku erehtyy kritisoimaan näkökantaasi, vastaa siihen tyyliin: "Kiviä taskuun idiootti. Et osaa itsekään ees kävellä. P.S. Porvoo on paras, te muut ootte huonoja!"

Seuraavassa esittelen hieman erilaisia vieraskirjojen/keskustelupalstojen käyttäjiä.


1. Munalliset
"Kirjoittavat AINA omalla nimellään tai tunnistettavalla nimimerkillä, jonka takana tiedetään olevan juuri sen Pekan. Uskaltavat antaa kritiikkiä ja ottaa sitä vastaan. Kehtaavat käyttää omaa nimeään sanojensa takana, jos vaikka puheenaihe olisi jostakin henkilöstä. Eivät sorru asiattomuuksiin tai keskustelupalstan sabotointiin."


2. Semi-munalliset
"Kirjoittavat samalla aina nimimerkillä. Teksti pysyy asialinjoissa, mutta kukaan ei kuitenkaan tiedä, kenestä on kysymys. Tahtoo noudattaa äitin neuvoa, mutta ottaa kuitenkin reilusti osaa keskusteluihin."


3. Mukahauskatjätkät
"Kirjoittavat erilaisilla nimillä vieraskirjoihin, useimmiten jotain inside-läppää. Kirjoitukset painottuvat pe-la-su välisiin öihin. Tekstien laatu on yhtä "hauskaa" kuin Ostos-TV:n "Aromipesä"-vitsit"


4. Traktorinsa hukanneet
"Joku asia harmittaa näitä ihmisiä. Kello ei muutenkaan lyö jokaisen tunnin kohdalla, ja tulos on tehokasta. Tekstien laatu painottuu jonkin asian tai jonkun ihmisen haukkumiseen tai muuten vaan todelliseen hölmöilyyn. Nimimerkkinä "Persenaama" tai ihan perus "Jorma" hyvin käytettyjä."

5. Anonyymit
"Esiintyvät palstoilla, joissa vaaditaan tunnistautuminen. Muunmuassa tässä blogissa. Tekstien laatu vaihtelee. Joskus positiivista, mutta nimen "anonyymi" taakse on ihanaa piiloutua ja haukkua esim. kirjoittajan naamaa, jos ei muuta tule mieleen."


Siinäpä heitä. Tunnistitko itsesi? Itse olen sitä mieltä, että jos johonkin asiaan ottaa kantaa, varsinkin jonkin henkilön tekemisiin, on reilua kirjoittaa sillä tunnistettavalla nikillä tai sitten omalla nimellä. Siihen olen itse pyrkinyt. Äitikin antaa varmasti anteeksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä analyysi kirjoittajista. Itse käytän aina nimikirjaimia, joista ainakin tutut tunnistavat. Pitää olla kanttia seisoa mielipiteittensä takana.

NST:n Blogissa ja joskus aikoinaan JunnuSb:n keskustelupalstoilla tuli päin naamaa kovaakin henkilökohtaista shittiä, jonka webmasterit tosin yleensä poistivat. Nettiin kirjoittajien pitää muistaa, että täällä pätevät samat säännöt ja lakipykälät kuin esimerkiksi lehtikirjoittelussa.

Jos herjaat nimeltä mainiten ja paskaa puhuen jotain henkilöä, niin kirjoittaja kyllä löytyy nimimerkkien takaakin poliisitutkinnassa ja sitten käräjillä mietitään mitä tulikaan tehtyä.

Viimeisen vuoden aikana Suomessa on käräjillä tuomittu kymmeniä nettiherjaajia sakkoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Otan TM:n tuosta Traktorinsa hukanneista.. ;)

Yksi mielenkiintoinen puoli on se, että kuinka monella omalla nimellään, tai tunnistettavalla nimimerkillä kirjoittavalla on ajoittain kiusaus sanoa suunsa puhtaaksi anonyyminä. Omien sanojen takana seisomisessa kuitenkin pitää vähän pitää käsijarrua päällä. Ainakin rahtusen.

Juza