perjantai 4. tammikuuta 2008

Syöttötuolissa osa 3: Juha Leinonen

Kolmantena syöttötuoliin tuli ruokittavaksi Juha "Leiska" Leinonen, joka valmentaa kuluvalla kaudella Zug Unitedia Sveitsin NLB:ssä. Intohimoisimmat säbäfanit saattavat muistaa Juhan sieltä 70-80 luvun taitteesta, jolloin salibandy oli vielä aitoa ja miehet todella rautaa. Mies pelasi salibandyliigaa AC Hakissa, sekä Kirkkonummen Rangersissa. "Silloin kun mä ja J-P..." tarina on kuultu monet kerrat. Usein niin epäasiallinen ja huumorintajuinen mies menetti kaiken sen mitä omisti, ja vakavoitui haastatteluun. Miksi? Minä en tiedä.


Asut nyt neljättä vuotta Sveitsissä. Viihdytkö maassa niin hyvin, vai etkö ole löytänyt reittiä Suomeen takaisin?

- Toimittaja tarkoittaa varmaan että asun kolmatta vuotta Sveitsissä. Sveitsi on kyllä hieno maa jossa on puhdas ja kaunis luonto, mahtavat maisemat, hyvät laskettelu mahdollisuudet ja ihmisillä uskomaton huumorintaju ;). Lisäksi olemme avopuolisoni Sannan kanssa saaneet koulutusta vastaavat työpaikat, joten toistaiseksi olemme pättäneet asettua tänne. Reitin Suomeen kyllä tulen aina muistamaan.

Joo, kolme tai neljä. Sama se. Valmennat Zug Unitedia, jossa myös pelasit. Joukkue pelaa NLB:ssä. Tämä kausi on ollut vähän vaikeampi joukkueelle, jonka itsekin olen kokenut. Kommenttisi kuluneesta kaudesta ja salibandysta yleensä Sveitsin maalla?

- Niin, kauteen lähdettiin aika isoin odotusten, olimmehan saaneet vahvistuksia niin NLA:sta sekä Suomesta (Reponen&Pulli). Sarja osoittautui kuitenkin erittäin tasaiseksi. Monet loukkaantumiset sekä suomalaisten paluu takaisin kotimaahaan marraskuun lopulla heikensivät joukkuetta. Hävisimme tärkeitä pelejä maalin erolla, ja niinpä majailemme tälle hetkellä 7. sijalla. Täytyy kuitenkin todeta että sijat 5-8 kaikki ovat yhden pisteen sisällä, joten tulevat 3 peliä ovat erittäin tärkeitä jotta pääsisimme 6 parhaan joukkoon eli Masterroundille. Nuori joukkue, jossa paljon paljon potentiaalia. Muutenhan tämä salibandy-kulttuuri on vähän erilaista kuin Suomessa. Kovia ovat juoksemaan, mutta taktinen puoli sekä yksilötaito ovat vielä työn alla täällä. Erityisesti aluksi täällä häiritse syöttötaidon puute.Kuuluisa A.Ahtiainen totesi joskus: "25 ikävuoden jälkeen et voi kehittyä enää salibandyssä". Onneksi meillä on nuori joukkue, niin voimme vielä kehittää sitä taitoa.

3. Toivottavasti näin. Siviilitöinäsi opetat yksityiskoulussa. Huhujen mukaan oppilaat puhuttelevat sinua "Sir" nimellä. Tavallisesta tallaajasta se voisi tuntua oudolta, entä sinunlaisestasi päälliköstä?

- Päälliköstä en tiedä mitään, mutta pitihän siihen vähän aikaa korvan totuteltava, kun Suomessa kuitenkin kutsuttiin tuttavallisesti "ope". Kulttuurierostahan siinä on vain kyse. "Sir" on oppilaille täällä yhtä luonnollista kuin Suomessa opettajan kutsumista "opeksi", joten ei siitä egobuustia voi ottaa.

Ja siitäkin huolimatta olet kuitenkin ottanut. Monet suomalaiset lähtevät Sveitsiin ja tuovat sieltä auton. Aiotko sinä toimia samoin? Monta autoa meinasit tuoda, sillä sinullahan on huhujen mukaan autotalli niitä täynnä. Kertoisitko vähän enemmän omin samoin keräilyharrastuksestasi.

- Niin, keräilyharrastukseni aloitin jo 6-vuotiaana. Erityisesti tykkäsin kaikista pelastusajoneuvoista ja rekka-autoista. Niillä sitten leikin mummoni matolla ja liikennekartalla. Nyttemmin olen sitten kyllä päätynyt "vain" yhteen autoon ja eiköhän se tule mukana sitten joskus kun muutamme takaisin. Monet tosiaan käyttävät sen edun hyväksi täällä pelatessa, että ostavat verovapaan auton. Ja miksi ei, onhan se melkein puolet halvempi verovapaana ostettaessa.

Sinullahan homma ei kuitenkaan jää rahasta kiinni. Suomen kentillä pelasit HNMKY:ssä, Kirkkonummen Rangersissa ja AC Hakissa. Liigaottelujakin sinulla on muutama tuhat vyölläsi? Vieläkö kaipuu vie Kirkkonummelle ja huutavatko pelikengät: "Laita meidät jalkaan". Ikäsi puolesta voisit hyvin vielä pelata.

- Olihan se mukava pelata ko. joukkueissa ja sain sieltä paljon hyviä ystäviä, mutta kun luoja loi tällaiset ranteet, joilla voisi virtsata mielummin muuntajaan kuin pelata salibandyä, niin viime vuotinen lopettamispäätös on ollut ihan oikea. Välillä tietenkin käy mielessä, että mitä jos vielä...


Ajatteluleikit ovat aina kivoja. En suosittele muuntajaan virtsaamista. Olet myös musiikkimiehiä. Vannot Kissin ja Gene Simmonsin nimeen. Mitä kommentoisit takaisin, jos sanoisin, että Kiss on syvältä ja kysyisin perään: Kuka Gene Simmons?

- Vaikka en olekaan väkivaltainen ihminen niin kommenttisi ja kysymyksesi jälkeen löisin erittäin terävän avokkaan poskelle ja sanoisin: "poika!" :)

Onneksi en suorita tätä haastattelua live-versiona. Soitat itse rumpuja ja suuta. Keikkaakin olet tehnyt. Onko suurimmat meriittisi salibandysta, musiikkialalta vai koulumaailmasta? Mitä ne mahdollisesti ovat?

- Tuohon täytyy vastata, että musiikkialalta, olenhan soittanut Paula Koivuniemen bändissä tamburiinia yhden biisin ajan ("Aikuinen nainen").

Lähetän mitalin suorituksen johdosta myöhemmin. Sinulla on myös tyttöystävä, jonka kanssa olet viihtynyt vielä pidempään kuin Sveitsin maassa. Milloin häitä tanssitaan?

- Kunhan löytyy sopiva sormus...

Kutsua postiin. Millaisia terveisiä haluaisit välittää Jatkuvansyötön kautta Suomen salibandyväelle?

- Nuorille pelaajille suosittelen ulkomailla pelaamista. Vaikkei salibandya voikkaan pelata ammatikseen, niin kannataa käyttää tilaisuus hyväkseen, jos aukenee mahdollisuus pelata ulkomailla. Joukkueen hoitaessa asiat kuntoon etukäteen muuttaminenkin on helpompaa. Näistä reissuista jää ainakin hyviä muistoja, joita on sitten kiva muistella kiikkustuolissa ja kertoa tarinoita lapsenlapsille. Niin, opetelkaa syöttäämään ennen kärkiveivejä!!

Viimeisenä kysymyksenä ennen nopeita. Olen lukenut monta kertaa, että ihmiset tietävät totuuden kahden nuoren miehen Sveitsin reissusta. Juha, Kerro oma totuutesi Sveitsin reissusta.

- Nuorten miesten reissu oli lyhyt, mutta antoisa. Pojat nousivat tuhkasta joukkueen kantavaksi palkiksi ja juuri kun talo oli valmis tuli sade rankka ja pojat vei. Parempia poikia ei voisi toivoa joukkueelleen, niin taidollisesti että ihmisenä. Sopivalla huumorintajulla varustettuja hyvän työmoraalin omaavia poikia, joiden tulevaisuus ei tule kulumaan saksan kielioppia opiskellen. Jos olisivat tehneet sen pari vuotta sitten niin kukapa tietää missä pojat olisivat nyt... Ja kuten tiedämme Sveitsistä ei matkusteta junalla pois. Täältä lennetään pois.

Mietin kahdesti julkaisenko tuon.

Sitten nopeat:

Laita järjestykseen 4 kotikaupunkiasi: Helsinki, Lappeenranta, Kirkkonummi ja Zug.

- 1. HKI 2. Lappeenranta 3. Zug 4. Kirkkonummi

Unelmakentällinen (itsesi mukaan laittaen)

- Juha Leinonen-Sami Strömsten-Klaus Justander-JP Lehtonen-Henri Huhtala

Massi vai Kauppakassi?
- Massi
Skotti vai Hurri?
- Skotti
Suomi vai Sveitsi?
- Suomi
Keijo vai Gärtner?
- Mikä ero?
Varma diili vai saletti koijaus?
- Varma diili


Näiden sanojen siivittämänä poistui Juha Leinonen. Seuraavaksi syöttötuoliin istahtaa NST:n liigajoukkueen valmentaja Simo Ruuskanen.

Ei kommentteja: