maanantai 21. tammikuuta 2008

Syöttötuolissa Osa 5: Markus Suntila

Viidentenä uskaliakkona Syöttötuoliin istahti Josbasta Trackersiin siirtynyt Markus Suntila. Vuosia Suomen parhaimpiin maalivahteihin kuulunut "Sunttu" pitää paljon matkustelusta ja nauttii silloin tällöin makkaran tai kaksi. Omaakin sivustoa pitävä sanavalmis herrasmies ei epäröinyt ottaa haastattelupyyntöä vastaan. Tällaista saatiin aikaan.


1. Hei Sunttu! Olit isossa henkilökuvassa Salibandylehdessä, ja nyt olet jo Syöttötuolissa. Mediahuomio ei juuri voisikaan tässä lajissa olla korkeammalla sinun kohdallasi. Legendaarisesti: Miltä nyt tuntuu?

-No, mitäs, mukavaahan se on erilaisissa kuvissa ja jutuissa pyöriskellä kun on kauniit kasvot ja hauskat jutut.

2. Kasvot eivät kuitenkaan vaikuttaneet tähän valintaan. Salibandylehden mukaan olet kova matkustelemaan. Matkakohteet ovat tavallisesta tallaajasta poikkeavia. Kuinka paljon sinulle pitäisi maksaa, että lähtisit Teneriffan lomalle, jos vaihtoehtona olisi pääsy esimerkiksi johonkin Aasian maahan?

-Ei ole 7päivää vielä pyytänyt. Kyllähän totuus on se, että tässä ja tällä hetkellä en välttämättä vaihtaisi kohteitani Teneriffaan. Kavereiden kanssa sitä kuitenkin olen valmis lähtemään vaikka Ruotsiin kesäksi, jos kaikki sitä mieltä ovat. Ja se se on sentään kohtaloista kauhein.

3. Matkasi ovat varmasti antoisia. Mitä niiltä on tarttunut käteen, tai mahdollisesti muihin paikkoihin?

-Niistä on tarttunut käteen suuri määrä tunteita; iloa, naurua, joskus myös harvoin pelkoa ja muuta negaa. Siis kaikkea mitä elämässä tarvitaan. Maailman paskin laulaja Tero Vaara, on yhdessä ja vain tässä yhdessä säkeessä ollut oikeassa. "Ne kaikki tietää sen, ei pidä jäädä paikoilleen, ne kaikki tietää sen, ei pidä pysähtyä." Ja siis vain tässä yhdessä ainoassa! Levottomana sieluna pitää kokoajan tehdä, nähdä, elää ja ennen kaikkea pitää hauskaa ja röhnötellä kaikelle mitä on sattunut ja tapahtunut. Elän kuitenkin yhdessä asiassa myös suojaten itseäni, joten käsi on ainut mihin on voinut tarttua.

4. Aivan niin. Sitten salibandyyn. Lappeenrantalaisena pakko kysyä tätä. Olit toinen osapuoli valtakunnan suurimmassa "Makkarajupakassa". Maistuuko makkara paremmin kirjoitettuna vai syötynä? Jaken kanssahan söitte ns. sovintomakkaraa liigaottelun jälkeen.

-Sovintomakkarat tulee aina syödä jupakan jälkeen. Kyllähän siinä hiukan taisi olla turhan kohun aineksia, mutta tuollaista sattuu.

5. Jostain otsikot on revittävä. Mikä oli suurin syy siihen, että vaihdoit menestystä hamuavan Josban Trackersiin, joka toki myös on kovassa nousussa ja mitaliehdokas. Pelottiko, että Väänäsen ja Jussilan paluun myötä sinulle aletaan tekemään maaleja treeneissä?

-Kyllä Tuomainen nöyryytti mua aina niin pahasti treeneissä, että siinä ei Jussilan ja Väänäsen sutaisut enää tunnu miltään. Syy lähtööni oli kyllä puhtaasti halussa päästä Etelä-Suomeen, jossa suuri osa läheisimmistä ihmisistäni majailee. Moni spekuloi, että tulin Hämeenlinnaan osittain siksi, kun se oli entuudestaan tuttu, mutta kyllä suurin syy oli se, että tiesin sen olevan noususuhdanteisin ja myös ehdottomasti potentiaalisin tulevaisuuden kestomenestyjäjoukkue.

6. Hyvältä ainakin näyttää. Kuten todettua, Trackers on vahva mitaliehdokas. Kuinka realistisena pidät sitä, että joukkue menee päätylankkuun, tappiin, loppuun, eli mestaruuteen saakka?

-Turhaa oikeastaan edes spekuloida tuota. Katsotaan mitä tuleman pitää.

7. Spekulointihan on elämän suola! Omat otteesikin ovat olleet vuosien varrella todella vahvoja. Maajoukkuekutsut eivät kuitenkaan löytäneet susirajalle saakka. Kuinka pettynyt olet valintoihin? Rehellisesti sanottuna, tunnetko kokeneesi vääryyttä?

-Monesti olen ihmetellyt. Ainut aidosti katkera paikka lienee ollut se, kun pari kuukautta ennen MM-kisoja liigavalmentajat äänestivät minut liigan parhaaksi maalivahdiksi niukasti yli Toivoniemen ja Tilander oli jo minulle ykkösveskarin paikkaa kisoihin ehdotellut. Sitten salibandyliigan finaalien jälkeen en kuitenkaan yhtäkkiä mahtunut edes kolmen parhaan joukkoon MM-kisoihin. Tällöin oli vaikea uskoa sitä, että toiminta olisi ollut objektiivista. Olinhan muiden lajin parhaiden asiantuntijoiden eli liigan päävalmentajien mielestä ollut paras. En kuitenkaan syytä asiasta pätkääkään Tilanderia. Tilastot ja objektiivisit näkemykset ovat muutenkin vielä salibandyssä lasten kengissä. Kokoajan kuitenkin mennään eteenpäin ja uskon, että minunkin vuoroni kisakoneessa vielä tulee.

8. Salibandysta elämän tärkeisiin asioihin. Sivuillasi olet maininnut Tuomas Arposen tatuoinnista. Olen itse nähnyt "Bobilla" vastaavan jo aikaisemmin. Tuliko miehestä Joensuun aikoina todellinen gangsteri? Mitä oikein tapahtui?

-Bobista tuli gangsteri sinä päivänä, kun lupailin hänelle erinäisiä bonuksia, jos hän tekee tv-pelissä maalin. No Pappa A, joksi itse Bobia kutsun, teki maalin ja siitä alkoivat miehen kissan päivät Joensuussa. Pappa A aloittaa arkipäivän nykyään yleensä shampanjalla ja viinirypäleillä. Taustalla vähäpukeinen hakaa uutta tatskaa hauberiin.

9. Ilmankos mies onkin pikkupöhnässä. Markus Suntila saa päähänsä kirjoittaa elämänkerran. Mikä olisi kirjan nimi? Voisitko myös mahdollisesti kirjoittaa pienen katkelman, jonka varmasti mielenkiintoinen opus pitää sisällään.

-Eikös elämänkerran kirjoita yleensä joku muu kuin itse. Ainiin, no siinä tapauksessa, jos sitä kukaan muu ei kirjoita, niin se on kai pakko väsätä itse. No tehdään sitten itse, otsikkoa en keksi! "Herään yltiötörkyisen, mutta toki myös halvimman bungalowin sängystä epämääräiseen kolinaan ja vaimeaan apuapyytävään huutoon. Kuumemittari osoitti nukkumaan mennessäni kolmatta päivää 39.5:tä ja epäilemättä se on pysynyt edelleen samassa. Nousen nopeasti avaamaan oven kaverilleni. Hän sulkee valon ja sanoo, että nyt ollaan ihan hiljaa, ne jahtaa ja niillä on pistooli. Kysyn ketkä, pohtien samalla, onko kuumeiset painajaisuneni kuitenkin paremmat kuin vallitseva todellisuus näissä vuosisatoja alistetuissa maissa."

10. Tuo oli todella syvällistä. Heräät ilman kamojasi reissussa ollessasi viidakon keskeltä. Päälläsi on "I love Sunny Beach" t-paita, ja taskusta löytyvässä puhelimessasi taustakuvana itsesi poseeraamassa aurinkorannalla. Matkaseurueesikin on huolissaan. Tekstiviestissä lukee "Minne katosit?" Mitä oikein on tapahtunut?

-Tuo on niin lähellä todellisuutta, että en jaksa edes kommentoida.

Loppuun nopeat:

Josba vai Trackers?
-Trackers
Punttisali vai nuotio?
-Punttisali viikolla, notski viikonloppuisin
Suomessa vai kaukomailla?
-Kaukomailla
Otto Moilanen vai Mika Savolainen?
-Molemmat, mutta eri aikaan.
Yhden käden liimaus vai läpiheitto?
-Läpiheitto.
Pikkusikaa vai kunnon blokki liian lähellä olevalle hyökkääjälle?
-Kunnon bloggi
Salibandylehti vai Syöttötuoli?
-Pääkallo

Näin siis Markus Suntila! Seuraavaksi syöttötuoliin istahtaa mies, jolta onnistuvat hyökkäyspään niksit.

Ei kommentteja: