tiistai 29. tammikuuta 2008

Peli meille kaikille?

Otsikon viittaama lausahdus liitetään salibandyn mainontaan. Tosin ilman kysymysmerkkiä. Onhan lauseessa toki perää. Vuonna 2007 harrastajia lajilla oli peräti 354 000. Siihen ihmismassaan mahtuu monen ikäistä,kokoista ja näköistäkin "sählääjää".

On hyvin hellyyttävää nähdä, kun 5-vuotiaat lapset opettelevat lajin alkeita. Liikkumisen riemu ja ilo maksimoidaan onnistumisten kautta. Kaikilla on kivaa. Mennään muutama vuosi eteenpäin ja pelit alkavat. Kentän laidalla olevat 30-50 vuotiaat vanhemmat kannustavat omaa lastaan, ehkä siinä sivussa naapurin Jari-Pekkaakin. Jotkin eläytyvät peliin niin rajusti, etteivät aina muista mistä pelistä on kyse. Ylilyöntejä nähdään huutojen muodossa. Sellaista se vaan on, mutta siitä ei sen enempää.

Entäpä kun nämä saman ikäryhmän vanhemmat saadaan itse kehiin. Monethan käyvät työpaikkavuoroilla ja eri harrasteryhmissä liikkumassa. Kaikilla on kivaa? Paskan marjat.
50-vuotias äitini käy myös liikunnalisena ihmisenä pelaamassa salibandya. Lappeenrannasta löytyy ainakin kaksi porukkaa, jossa tämänikäiset, hieman nuoremmat tai vanhemmat naiset käyvät pelaamassa. Olin lupautunut ystävyysotteluun tuomariksi, joissa nämä kaksi joukkuetta ottaisivat toisistaan mittaa.

Ottelun alussa alkoi kuulua jo pientä närää. "Ei tässä oo mitään järkeä. Meitä on 7 ja noi on vielä ottanu vahvistuksia tonne"-kommentti kuului toisen joukkueen vaihtopenkiltä. Siinä sitten peliä vietiin eteenpäin. Eläytyminen ja yritys oli kyllä ihailtavan näköistä. Joillakin pallo totteli omistajaansa kuin Mika Kohosella konsanaan. Hauskaa ei silti kaikilla ollut. Äitini edustama joukkue nakutteli taululle 8-0 lukemat jossain vaiheessa toista erää, kun taas alkoi kuulua. "Nyt alkaa jo pikkuhiljaa v*tuttamaan tää touhu". Sitten alkoi selitys pienemmästä pelaajamäärästä, johon vastapuoli vetosi kommentilla: "Meilläkin oli viime pelissä saman verran ja silti pelasimme". Hyvä huomio.

Tuomari sai onneksi olla suht rauhassa. Ehkä 1-2 "Etkö nää mitään, se oli meidän sisäänlyönti"-katsetta otin vastaan. Muuten kaikki hyvin. Peli päättyi 19-2. Kiitokset hyvästä linjasta otin vastaan, peliin kuuluvia jälkispekulaatioita ei onneksi tarvinnut kuunnella.

Ei kommentteja: